Wanneer er niets was gedaan zou binnen enkele het unieke complex aan de Kooilandsedijk in Strijen niet meer herinnerd hebben aan de vlasteelt in de Hoeksche Waard. Dankzij restauratie van de stenen schoorsteen van de vlasroterij is dit voorkomen.

Ooit stonden er in Nederland ruim 10.000 van dergelijke ronde fabrieksschoorstenen. Ze waren onmisbare elementen binnen de vlasverwerking. De schoorsteen in Strijen had de laatste jaren echter behoorlijk onder de weersinvloeden geleden en was door blikseminslag zelfs afgebrokkeld.

In augustus werd gestart met het herstel. Voegwerk werd hersteld, stalen trekbanden vervangen en verroeste klimijzers werden vernieuwd. Bovenop de schoorsteen is een bliksemafleiderinstallatie aangebracht. Door het behoud van de schoorsteen blijft de landelijk unieke verbondenheid van schoorsteen en bijbehorend gebouw bestaan.

Bij het complex aan de Kooilandsedijk is een informatiepaneel geplaatst waar de bezoeker wordt geƔnformeerd over de vlasteelt in de Hoeksche Waard. Hierop leest u bijvoorbeeld dat de schoorsteen in verbinding stond met het ketelhuis, waar het water werd verhit. Dit warme water kwam in warmwaterbassins waarin de stengels van de vlasplanten te roten werden gelegd.